tiistai 14. helmikuuta 2012

Vasemmiston tappio syvenee myös tulevaisuudessa?

Matti Apunen, Elinkeinoelämän valtuuskunnan puheenjohtaja, kirjoitti Hesarissa melko viiltävän analyysin vasemmiston tilasta. Kirjoituksessaan hän sanoi, että sosiaalidemokraateista on tullut
julkisen sektorin puolue, joka puolustaa omaa Liiton arkkiaan – myyttistä arkkua, jossa ovat pyhät laintaulut ja taivaasta satanut manna. Liiton arkki on hyvinvointivaltio, jonka koosta – vaikkapa eläkeiän alarajasta – ei voi keskustella, vaikka hyvinvointivaltio olisi kasvamassa taloudellisesti musertavan raskaaksi.
Tämän lisäksi hän latasi, että
Vasemmistolla ei ole uutta, innostavaa asialistaa, joka saisi keskiluokan liikkeelle.
 Lisäksi hän kertoi Francis Fukuyaman kirjoittamasta vasemmiston anemiasta, jossa Fukuyama kertoo käytännössä sen, minkä ihmisetkin ovat varmaankin jo huomanneet: vasemmisto on korvannut talousteorian kulttuurilla ja erilaisilla älyllisillä virtauksilla, jotka liittyvät kulttuuriin. Olen Fukuyaman kanssa samaa mieltä tästä asiasta, ja kun tilastoja tutkii, voi huomata, että vasemmiston kannatus on tullut järkyttävästi alas viimeisen viidentoista vuoden aikana. Tarkoittaako se siis sitä, että arvot ovat kovenemassa vai tarkoittaako se sitä, että äänestäjät ymmärtävät, ettei pelkällä kulttuurilla pidetä aitoja pystyssä?

Mitä tilastot kertovat?


Minusta tilastot kertovat sitä karua kieltä, että vasemmiston yhteiskannatus tulee valahtamaan seuraavissa Eduskuntavaaleissa alle 25%:n. Se olisi huikeaa, sillä vuonna 1995 vasemmiston yhteiskannatus oli miltei 40%. Kunnallisvaaleissa 2012 tullaan näkemään vasemmistolta jälleen huono tulos. Epäilen, että yhteiskannatus jäänee jonnekin 26-27%:n tuntumaan ellei peräti alemmaskin.

Vasemmiston kannalta on myös sanottava, ettei tulevaisuus tuo mitään kovinkaan lupaavaa tullessaan. Vasemmistonuorilla on ainakin pyörinyt idea kansalaispalkasta, joka ei välttämättä saa kauheata kannatusta -onhan lähiajat jokatapauksessa leikkausten aikaa. Parhaiten kuitenkin lähiaikoina vasemmistoa vastaan on pärjännyt Matti Putkonen, joka laukoi Ajankohtaisen kakkosen Suomi-illassa lähestulkoon jotain legendaarista:
"Taistelkaa te [demarit ja vasemmistoliitto] keskenänne vasemmistosta, me perussuomalaiset hoidamme työväestön."
Ja näin tässä lopulta taitaa käydäkin. Kun molempien puolueiden poliittinen uskottavuus on lähestulkoon nolla, niin mitä muuta tässä voi enää odottaa? Vasemmistoliitto käänsi takkiaan Paavo Arhinmäen takinkääntö-puheista huolimatta monta kertaa ja SDP peesasi perässä. SDP:n eurokriittisyys, joka joidenkin arvioiden mukaan toi puolueelle ääniä, hävisi jonnekin sopimuksiin, ja nyt puolue on antamassa rahoja ulkomaille. Pahin on kuitenkin vielä tulossa: ne järisyttävät leikkaukset, jotka varmasti nostavat vasemmistopoliitikkojen niskakarvat pystyyn. Saa nähdä, että mitä tästäkin on tulossa.

2 kommenttia:

  1. Toisaalta myös Kokoomus on paljolti julkisen sektorin puolue, selvästi vähemmän eläköitynyt vain. Ja vihreät on myös.

    Sen sijaan vasurit taitavat olla lähinnä työttömien tuillaeläjien puolue. Perusduunarit tosiaan löytyvät persuista.

    Yksityisen sektorin työläinen on Suomessa poliittisesti aika koditon, mikäli persujen sosialismiin kallellaan oleva linja ei miellytä.

    VastaaPoista
  2. Henkilökohtaisesti en ymmärrä sitä, että miten Suomesta löytyy niin paljon ihmisiä Kokoomusta äänestämään. Toisaalta ehkä Kokoomus on ainoa vaihtoehto, kun valittavana on mitä on.

    Muuten en ole samaa mieltä siitä, että Kokoomus on julkisen sektorin puolue. Periaatteessa se kaipaisi perusteluja, sillä nyt on jo nähtävissä se, että Kokoomus halunnee mieluummin leikata julkisia menoja kuin nostaa veroja. Kyllä vasemmisto menee selkeästi julkisen sektorin puolelle vihreiden ohella. Siitä olen myös samaa mieltä, että vasemmiston kannattajat ovat pikku hiljaa eläköitymässä. Toisaalta nuoret ja opiskelijat äänestävät vihreitä, koska heidän ei tarvitse vielä vastata täysimääräisesti menoistaan. Melko monella vihreiden kannattajalla on puolue vaihtunut siinä vaiheessa, kun he ovat työelämässä... Minkähän takia? :)

    VastaaPoista

Puppulausegeneraattori vastaa maskikohuun

 Antti Vesala teki Uuden Suomen puheenvuoroon postauksen , jossa hän litteroi Krista Kiurun vastaukset niin sanottuun maski-kohuun. Luettuan...